Intermittend Fasting

Via een vriendin kwam ik erachter dat Intermittend Fasting (periodiek vasten) goed zou kunnen werken tegen reumatische klachten. Dit moest ik zeker eens uitproberen, want ik doe werkelijk alles om minder pijn klachten te ervaren. Dus zo gezegd zo gedaan, wij gingen na goed onderzoek een maand lang Intermittend Fasten.

Wat is Intermittend Fasting?

Bij IF gaat het erom wanneer je eet en niet wat je eet. De periode dat je niet eet is langer dan wanneer je wel mag eten. De meesten doen een interval van 16-8. Dat betekent 16uur vasten en 8uur eten. Bijvoorbeeld van 12-20uur eten en tussen 20-12uur vasten. Je mag binnen deze tijd alleen water of thee/koffie zonder suiker drinken. 

Doordat je een maaltijd (het ontbijt) overslaat en je veel minder eet op een dag verlies je al snel gewicht. Het is een gemakkelijk vol te houden dieet en ook erg effectief. Hierbij eet ik ook altijd nog koolhydraat beperkt wat de effectiviteit van het dieet nog groter maakt. 

Je mag bij IF geen intensieve sport beoefenen omdat je hier simpelweg te weinig voedingstoffen voor binnen krijgt gedurende de dag. 

IF en reuma

In Duitsland wordt vasten bij reuma als een behandeling gezien. In Nederland wordt er alleen behandeld met medicatie, wat eigenlijk heel jammer is. Uit onderzoek is gebleken dat vasten in combinatie met een vegan dieet gunstig effect heeft op de ontstekingen en deze binnen 3-4 dagen afnemen. Genezen zal het nooit, maar het kan de klachten dus aanzienlijk verminderen.

Mijn ervaring

Ik heb IF nu een keer of 5 gedaan, steeds voor een maand lang. De eerste dagen voel je je slap, moe, hoofdpijn en sneller honger. Na een dag of 2-3 gaat het beter en krijg je meer routine in het eten. De hoofdpijn is weg en mijn energielevel gaat omhoog. Dit is eigenlijk altijd best laag vanwege de reuma, dus het is heerlijk om 's avonds niet uitgeblust te zijn. 

Mijn klachten worden ook minder, maar ik weet niet goed of dit te maken heeft met het IF of met het koolhydraat beperkte dieet, of wel een combinatie hiervan.

Wat ik in ieder geval ga proberen is om nu een periode IF te doen compleet vegan. Ik zal mijn ervaringen hier later over delen.

En jij?

Heb jij het wel eens geprobeerd of zit er je er over na te denken? Reageer hieronder als je een vraag of opmerking hebt. Ik ben heel benieuwd!

 

Liefs,

Sarah


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.